19 januari 2021

Systemtänkande

För snart tre decennier sen stötte jag på en teori om mänskligt beteende. Teorin flyttar fokus från den enskilda individen till sammanhang vi föds, växer upp och verkar i, vilket fångade mitt intresse. Min erfarenhet var redan tidigare att sammanhanget omkring oss har stor betydelse för hur vi fungerar, men HUR viktigt? Var går gränserna? M. fl. frågor jag sökt svar på.

Fyra års studier vid Georgetown University, Washington DC, blev början på en resa där jag lärde och lär mig sammanhangets betydelse för oss människor och för vårt beteende.

Det är fyra faktorer som är särskilt viktiga för mig och som skiljer denna teori från andra teorier om människans beteende. Idag beskriver jag systemtänkandet. De övriga återkommer jag om.

 

De fyra faktorerna är:

SYSTEM TÄNKANDET

FAKTA

INTERAKTIONERNA MELLAN MÄNNISKORNA

EVOLUTIONSPERSPEKTIVET

 

SYSTEMTÄNKANDE

Murray Bowen* utgår i sin forskning från familjen och släkten som han ser som vårt emotionella system. Det finns andra systemteorier som bidragit till förståelse av det mänskliga beteendet. Enligt Bowens teori beskriver den ett vertikalt nära sammanhang, alltså släkten i minst tre generationer, medan andra systemteorier söker svar ur ett horisontellt perspektiv som inte alltid omfattar släktrelationer. Empiriska studier av familjer i flera generationer har visat hur olika familjer hanterat stress/tryck. Vilka strategier som fått familjesystemet att överleva på bästa sätt och vilka som kan ha bidragit till att delar av familjesystemet dött ut.

Det är i det sammanhang vi föds och där våra primära vårdare finns som vi formas. Det är där våra strategier för överlevnad grundläggs, tidigt i livet. Strategier som vi tar med oss ut i livet. Till skolan, arbetsplatsen, politiken och kompisgäng. Till alla sammanhang som vi finns i och där vi är beroende av varandra.

Gränsen för ett emotionellt system går där beroende finns enligt Bowens teori. Det visar sig med att vi reagerar när någonting händer inom dessa gränser. Kan vara inom 3 generationer.

Ett annat kännetecken är att man reagerar utan att veta vad som är orsaken. Det är en reaktion på förändrad stress i någon nära relation inom systemet.

Ett exempel: mormor blir sjuk och försöker hantera situationen själv. Vill inte berätta för dottern så hon ska börja oroa sig. Nu påverkas de nära anhöriga på ett omedvetet, emotionellt plan av att relationen förändras. Mormor hör inte av sig varje dag som hon brukar, eller när hon hör av sig är hon mer fåordig, hon är inte längre som hon brukar vara, inte förutsägbar och med det ökar stressen i systemet.

Det emotionella systemet driver processen över flera generationer in i den nuvarande generationen. Mormors förändrade beteende berör, på ett omedvetet plan. Dottern börjar känna sig stressad, undrar vad hon missat/gjort för fel. Barnbarnet får inte gehör som hen brukar få hos sin stressade mamma. Stressen berör alla i systemet, inte bara en individ, men det blir upp till individen att hantera situationen. Om dottern istället frågar sin mamma om hennes förändrade beteende, att hon inte känner igen henne, och mamman berättar som det är med sin sjukdom, lugnar alla ner sig. Det blir en sorg att få vetskap, men det ger möjlighet att förhålla sig till verkligheten.
Om tystnad och emotionell distans höjer stressen i nära relationer bidrar öppenhet och kontakt till att sänka stressnivån i emotionella system.
https://www.ledarrollen.se/bowens-teori/introduktion-av-teorin

/KSA 2021-01-18

*Teorin är den grund som jag utgår ifrån i min handledning. Murray Bowen, professor i psykiatri utvecklade teorin under 60-talet vid Georgetown University, Washington DC. https://thebowencenter.org/theory/murray-bowen/

A PHP Error was encountered

Severity: 8192

Message: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters

Filename: helpers/yc_frontend_helper.php

Line Number: 400Fler nyheter

Mina somrars fjällvandringar

9 februari 2021
Mina somrars fjällvandringar i Padjelanta fylldes av kvinnors skratt, gråt och livsberättelser. Ett av åren av de mer än tre decennier vi genomfört...

Fakta

8 februari 2021
FAKTA Det är fyra faktorer som är särskilt viktiga för mig och som skiljer Bowens teori från andra teorier om människans beteende. En av dem är...

FÖRELÄSNING

Evenemang

Det finns inga evenemang att visa just nu.HANDLEDNING I LEDARROLLEN

Evenemang

Det finns inga evenemang att visa just nu.