8 februari 2021

Fakta

FAKTA

Det är fyra faktorer som är särskilt viktiga för mig och som skiljer Bowens teori från andra teorier om människans beteende. En av dem är FAKTA.   

Murray Bowen strävade efter att formulera en teori om människans beteende så nära de naturvetenskapliga teorierna som möjligt, för att i forskning kunna göra studier som kunde upprepas. En del i de studierna är att söka fakta och som kan iakttas om och om igen och därmed blir kända och förutsägbara.

 

Det finns många berättelser om min släkt och familj som jag vuxit upp med och älskat. Att börja söka fakta bakom dessa berättelser mötte oväntat motstånd, både hos mig själv och anhöriga. Förstår, först efter år av fruktlösa försök att få fram berättelser som kunde styrkas med fakta, hur vi skapar dessa myter för att klara oss, hålla undan det mest smärtsamma.

 

Det som framträder när man får fakta att förhålla sig till och dimmorna börjar skingras har varit både smärtsamt men är också befriande. Att börja förstå vad min ryggsäck innehåller; barn som dör, barn som förlorar sina mödrar, fattigdom, alkoholism, otrohet, sjukdom. Ja, i den säcken finns det mesta med liksom i de flesta andra släkten, om bilden vidgas till tre till fyra generationer. Att börja förstå att det kroniska trycket som förs över generationerna även gäller mig även om det svåra inte sker i nutid. Det kan ge förståelse för hur föräldrar och mor- och farföräldrar hanterar sina relationer.

 

I den handledning jag ger är kunskap om deltagarens familjesystem i minst tre generationer grunden för att förstå den personen. I början är det sällan någon som har kunskap om mer än sin närmaste familj. Att få fram födelse- och dödsår i tre generationer kan bli tillräckligt omvälvande för många. Succesivt fylls familjekartan i med data om viktiga händelser; dramatiska förändringar som dödsfall, konkurser, bränder, olyckor, arbetslöshet, för att nämna några. I spåren av svåra händelser kan man också börja se vad som blir konsekvenserna, hur man hanterar förändringarna i sitt emotionella system. Där kan visa sig otrohet, psykisk och fysisk sjukdom, drogmissbruk, brottslighet. Utan fakta ökar ångest och psykisk press vid dramatiska händelser. Det är då myter bildas för att hantera denna press. Om det emotionella systemet tillåts prata öppet och sakligt om det som händer läggs mindre tryck på nära relationer och kommande generationer.

 

För att samla in fakta om sitt släktsystem används frågeorden vad, vem, hur, när och var. Det är frågeord som bara kan besvaras med fakta om vad som observeras om en relation. Hypoteser om varför något händer är inte fakta. Det är fakta att människan spekulerar om varför människor gör det de gör men innehållet i dessa spekulationer är inte fakta. Frågeordet varför kan bara besvaras subjektivt, variationen på svaren blir lika många i antal som det antal personer som besvarar frågan.

 

KSA 2021-01-27, redigerad 2021-02-08

 

 

Teorin är den grund som jag utgår ifrån i min handledning. Murray Bowen, professor i psykiatri utvecklade teorin under 60-talet vid Georgetown University, Washington DC. https://thebowencenter.org/theory/murray-bowen/

 

A PHP Error was encountered

Severity: 8192

Message: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters

Filename: helpers/yc_frontend_helper.php

Line Number: 400Fler nyheter

Mina somrars fjällvandringar

9 februari 2021
Mina somrars fjällvandringar i Padjelanta fylldes av kvinnors skratt, gråt och livsberättelser. Ett av åren av de mer än tre decennier vi genomfört...

Systemtänkande

19 januari 2021
För snart tre decennier sen stötte jag på en teori om mänskligt beteende. Teorin flyttar fokus från den enskilda individen till sammanhang vi föds,...

FÖRELÄSNING

Evenemang

Det finns inga evenemang att visa just nu.HANDLEDNING I LEDARROLLEN

Evenemang

Det finns inga evenemang att visa just nu.